Thursday, July 15, 2010

Acum poti spune fara cicatrici

Corectarea cicatricilor prin chirurgia plastica poate imbunatatii sau minimaliza cicatricile, restaura functiie si corecta deformarile accidentale postoperatorii.

Procedura chirurgicala
Exista numeroase abordari ale corectiei cicatricilor. Tehnica folosita depinde de tipul de tesut si de ce considera chirurgul adecvat. Operatiile se efectueaza in sala de operatie si daca e cazul, pacientul va ramane internat.

Cicatrici hipertrofice - dezvoltarea excesiva a tesutului cicatricial la niverlul unei incizii sau a unei placi. Are culoarea rosie, textura groasa si este supradenivelata fata de tesuturile din jur. Deseori, o cicatrice de acest tip va deveni mai aplatizata, mai moale, mai acceptabila in timp ca aspect. Daca este indicata operatia se poate efectua cu anestezie locala sau generala, depinzind de localizarea cicatricii. Intr-un caz tipic, chirurgul va face incizia pentru a permite indepartarea tesutului in exces din cicatrice. Ocazional tesutul restant este repozitionat astfel incat pielea se va vindeca. rana este inchisa cu suturi fine si ulterior se aplica un pansament.

Cicatrici cheloide - cicatrice hipertrofica ce difera in culoare si textura de tesuturile inconjuratoare. Spre deosebire de cicatricea hipertrofica, creste peste marginile plagii, aratand ca o tumora. In operatia clasica de indepartare a cheloidului, cicatrice este excizata la nivelul unde se intilneste cu tesutul normal. Plaga este suturata in doua straturi, in profunzime cu fire absorbabile si la piele cu susturi fine. O grefa de piele este deseori utilizata pentru a evita sa intindem marginile plagii. pentru a reduce riascul unei noi cicatrici se aplica un pansament compresiv peste plaga. In anumite cazuri, tendinta de a dezvolta cheloizi creste cu varsta

Cicatrici postcombustionale- rezultate din arsuri sau alte accidente ducand la pierderi mari de piele fiind de obicei hipertrofice si cauzand redori articulare (limitarea miscarilor de flexie si extensie in articulatii). Cand a fost doar o pierdere minima de piele, cicatrice hipertrofica se poate exciza si cantractura eliminata, pacientul fiind sub anestezie locala sau regionala. Daca contractura este de mult timp, este necesara fizioterapie postoperator pentru a restabili functiile normale complete. Cand s-a scos o cantitate mare de piele sau cand o cocatrice subtire nu se vindeca, chirurgul va folosi tehnica grefarii de piele sau a lambourilor. Chirurgia lambourilor este complexa implicand mutarea pielii, a tesutului adipos subcutanat, vasele sanguine si uneori muschii si oase, dintr-o parte a corpului in zona afectata. Ambele metode se iau in considerare pentru a imbunatatii functia si nu din considerente estetice, deoarece pielea transferata nu se va potrivi perefect ca textura si culoare cu cea din jurul defectului. Pentru a obtine rezultate estetice sunt necesare operatii ulterioare de corectie.

Cicatricile fetei - Sunt mai evidente datorita localizarii. Deoarece o cicatrice ce intersecteaza pliurile naturale ale fetei este deseori mult mai deranjanta decat una paralela cu aceste linii, tratamentrul include si schimbarea directiei pentru a o face mai putin observabila). Operatia se face cu anestezie locala. Se excizeaza cicatrice apoi se utilizeaza "Z-plastia" pentru a crea doua lambouri tegumentare, cate unul pentru fiecare parte a plagii rezultate. Lambourile sunt rearanjate la un unghi diferit pentru a urma cat mai fidel conturul fetei. Plaga se inchide cu suturi fine si se aplica un pansament. Firele se scot la 5-7 zile de la operatie. Anumite cicatrici faciale se pot trata utilizand tehnica numita dermabrazie. Punctele cele mai proeminente ale cicatricii sunt indepartate, lasand o suprafata mai neteda Nu sunt necesare suturi si plaga este acoperita cu pansament temporar. Se va forma o crusta dupa indepartarea careia va apare o piele noua subtire si delicata de culoare rosie ce ulterior se va estompa.

Recuperarea postoperatorie Pacientii trebuie sa fie avizati ca operatia nu duce la indepartarea completa a cicatricei ci doar imbunatateste aspectul ei. Gradul de imbunatatire depinde de numerosi factori ca directia si marimea cicatricii, factori ereditari, varsta, tipul pielii si culoarea. Desi va veti reveni rapid dupa operatie chirurgul va va sfatui sa va reluati gradat aactivitatea. Decizia cand sa va intoarceti la lucru depinde de cat de repede va vindecati si de cum va simtiti.

Programari:
 Clinica Efigia – Dr. Dan Mihail Stana, chirurg estetician
Telefon: 021 269 04 42
Adresa: Str. Erou Iancu Nicolae, nr. 113, Bucuresti
E-mail: office@clinicaefigia.ro
www.clinicaefigia.ro

2 comments:

  1. Buna seara! am si eu o cicatrice pe picior, aceasta provenind din urma unei operatii..as vrea sa stiu daca s-ar putea sa fie mai putin vizibila. Va multumesc!

    ReplyDelete
  2. Lucrul acesta vi-l poate spune doar Domnul Doctor in urma unei consultatiii su daca ne trimiteti cateva poze pe office@clinicaefigia.ro. In general cicatricile dispar complet sau in proportie mare in urma interventiei chirurgicale.

    ReplyDelete